ANASAYFA
SÝRKÜLER
2008/055 : Ücretlerin Banka Kanalý ile Ödenmesi Hakkýnda Yazdr E-posta

        Bilindiði üzere 08.05.2008 tarih ve 26870 sayýlý Resmi Gazete'de yayýmlanan 5
754 Sayýlý Kanun ile muhtelif kanunlarda ücretlerin banka kanalýyla ödenmesi hakkýnda gerekli düzenlemeler yapýlmýþ olmakla birlikte, konu ile ilgili beklenen yönetmeliðin yayýnlanmamýþ olmasý nedeniyle, henüz ücretlerin söz konusu kanun hükümlerine göre “Banka” kanalý ile ödenmesi mecburiyeti bulunmamaktadýr. Ancak V.U.K.’nun 332 Seri No’lu Genel Tebliði çerçevesinde 8.000,00 YTL tutarýný aþan ücret ödemelerinin Banka ve özel finan kurumlarý veya PTT aracýlýðý ile yapýlarak belgelendirilmesi mecburiyeti vardýr.
 
        Konunun 5754 Sayýlý Kanun deðiþiklikleri ile Vergi Usul Kanunu yönünden incelenmesi neticesi tespit edilen sonuçlar aþaðýda bilgilerinize sunulmuþtur.
 
        1.) 5754 Sayýlý Kanun Ýle Yapýlan Deðiþiklikler Yönünden

                1.1.) Genel Bilgiler:
 
                        5754 Sayýlý “Sosyal Sigortalýlar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanunu Ýle Bazý Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun” 08.05.2008 tarihinde yürürlüðe girmiþtir.
 
                        Bu Kanunun;

                        * 82. maddesi ile 818 Sayýlý “Borçlar Kanunu”nun 323. maddesi,
                        * 83. maddesi ile 5953 Sayýlý “Basýn Mesleðinde Çalýþanlarla Çalýþtýranlar Arasýndaki   Münasebetlerin Tanzimi Hakkýnda Kanun” un 14 ve 27. maddeleri,
                        * 84. maddesi ile 854 Sayýlý “Deniz Ýþ Kanunu” nun 6, 29 ve 51. maddeleri,
                        * 85. maddesi ile 4857 Sayýlý “Ýþ Kanunu” nun 32 ve 102. maddeleri,
                        * 86. maddesi  ile 5411 Sayýlý “Bankacýlýk Kanunu” nun 73. maddesi,

deðiþtirilerek, ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeþit istihkakýn kural olarak Türk parasý ile iþ yerinde veya özel olarak açýlan “Banka” hesabýna ödeneceði hüküm altýna alýnmýþtýr. Bu ödemelerin özel olarak açýlan “Banka” hesabýna yapýlmasý halinde, bu hesaplara iliþkin bilgi ve belgelerin Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý, Maliye Bakanlýðý ve Hazine Müsteþarlýðý ile bunlara baðlý kurum ve kuruluþlara verilmesinin sýrrýn ifþasý sayýlmayacaðý hususu da Bankacýlýk Kanunu’nda yapýlan deðiþiklik ile hüküm altýna alýnmýþtýr.
 
                        Ancak, yapýlan yukarýdaki deðiþiklikler ile ilgili olarak, çalýþtýrýlan iþçilerin ücret ve diðer istihkaklarýnýn özel açýlacak banka hesabýna yatýrýlmak suretiyle ödenmesi hususunda;

                        * Tabi olduðu mükellefiyet türü,
                        * Ýþletme büyüklüðü,
                        * Çalýþtýrdýðý iþçi sayýsý,
                        * Ýþ yerinin bulunduðu il,

ve bu gibi unsurlarý dikkate alarak iþverenleri veya üçüncü kiþileri zorunlu tutmaya, banka hesabýna yatýrýlacak ücret ve her çeþit istihkakýnýn brüt ya da kanuni kesintiler düþüldükten sonra kalan net miktar üzerinden olup olmayacaðýný belirlemeye Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý, Maliye Bakanlýðý ve Hazine Müsteþarlýðýndan sorumlu Devlet Bakanlýðý müþtereken yetkili kýlýnmýþlardýr.
  
                        Ücretlerin, özel olarak banka hesaplarýna yatýrýlmak suretiyle ödenmesine ilþikin diðer usul ve esaslarýn anýlan bakanlýklarca müþtereken çýkarýlacak yönetmelikte düzenleneceði de hükme baðlanmýþtýr.
  
                        Yukarýda açýklandýðý üzere, kanun hükümleri yürürlüðe girmiþ olmasýna raðmen, bahsekonu yönetmelik henüz yayýnlanmamýþtýr.
 
                        Yönetmelik yayýnlanana kadar çalýþanlarýn ücretlerinin Bankalar kanalý ile ödenmesi zorunluluðu bulunmamaktadýr. Söz konusu yönetmeliðin yakýn zamanda yayýnlanacaðý beklenmektedir.
 
                1.2.) Yönetmelik Yayýnlandýktan Sonra Uygulanacak Cezalar:

                        * Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeþit istihkaklarý zorunlu tutulduðu halde özel olarak açýlan banka hesabýna ödemeyenlere bu durumda olan her iþçi ve her ay için 100,00 YTL. idari para cezasý,
                        * Gemi adamýnýn ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeþit istihkakýný zorunlu tutulduðu halde özel olarak açýlan banka hesabýna yatýrmayan iþveren, iþveren vekili hakkýnda, bu durumda olan her gemi adamý için 1.200,00 YTL idari para cezasý,
                        * Gazetecilere ücretini zaruret olmaksýzýn zamanýnda ödemeyen veya gazetecinin ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeþit istihkakýný zorunlu tutulduðu halde özel olarak açýlan banka hesabýna yatýrýlmaksýzýn ödenmesi durumunda, her bir gazeteci için iþverene 1.500,00 YTL idari para cezasý,

uygulanacaktýr.
 
        2.) Vergi Usul Kanunu Yönünden
 
                Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257. maddesi, Maliye Bakanlýðýna, mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumlarý veya posta idarelerince düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunluluðunu getirme ve bu zorunluluðun kapsamýný ve uygulamaya iliþkin usul ve esaslarýný belirleme yetkisini vermiþtir. Bakanlýk, bu yetkisini; 320, 323, 324 ve 332 Sayýlý V.U.K. Genel Tebliðleri ve Vergi Usul Kanunu  2003-1 Sayýlý Sirkülerini yayýmlayarak kullanmýþ olup; mükelleflere, 8.000,00 YTL’yi aþan ödeme ve tahsilatlarýný “banka, özel finans kurumlarý veya Posta ve Telgraf Teþkilatý Genel Müdürlüðü” aracýlýðýyla yapma mecburiyetini getirmiþtir.
 
        3.) Sonuç
 
                Her ne kadar 5754 Sayýlý Kanun’un getirdiði deðiþikliklerin yönetmelik ile açýklanmasý bekleniyorsa da 332 Sayýlý V.U.K. Genel Tebliði’ne göre, 01.05.2004 tarihinden itibaren mükellefler, 8.000,00 YTL’lik limiti aþan tahsilat ve ödemelerini; “banka, özel finans kurumlarý veya Posta ve Telgraf Teþkilatý Genel Müdürülüðü (PTT)” aracýlýðýyla yapmak zorundadýr; bu nedenledir ki iþverenlerin 8.000,00 YTL’yi aþan ücret ödemelerini banka aracýlýðýyla yapmalarý daha doðru olacaktýr.

                Aksi halde Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355. maddesinde yer alan hükme göre mükerrer 257. madde ile getirilen zorunluluklara uyulmamasý nedeniyle her bir iþlem için özel usulsüzlük cezasýna muhatap olunmasý mümkündür.
 
                Bu ceza 1.490,00 YTL’den az olmamak üzere iþleme konu tutarýn %5’i nispetindendir.
 
        5754 Sayýlý Kanuna ulaþmak için týklayýnýz...
 
                                                            Saygýlarýmýzla

                                                                 YANIT
                                                  YEMÝNLÝ MALÝ MÜÞAVÝRLÝK
                                                VE DENETÝM ANONÝM ÞÝRKETÝ
                                                          VERGÝ BÖLÜMÜ
 
2008/054 : Aylýk Prim ve Hizmet Belgelerinin SGK'ya Verilmesi ve Primlerin Ödenmesinde Yeni Uygulama Yazdr E-posta

       
28.Eylül.2008 tarih ve 27011 sayýlý Resmi Gazete’de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafýndan “Aylýk Prim ve Hizmet Belgesinin Soysal Güvenlik Kurumuna Verilmesine ve Primlerin Ödenme Sürelerine Dair usul ve Esaslar Hakkýnda Teblið” yayýnlanmýþtýr.

        Tebliðde özel sektör ve kamu sektörü iþverenleri açýsýndan ayrýntýlý ve örnekli açýklamalar yapýlmýþ olup, önem arz eden uygulamalar için (aylýk prim ve hizmet bildirgesi, eksik gün, ücret ve gün hesabý, ücretli izin, iþten çýkýþ, süreler vs.)  bahsekonu tebliðe bakýlmasý gerekmektedir. Tebliðe ulaþmak için týklayýnýz…
 
        Tebliðdeki bazý konular aþaðýda özet olarak bilgilerinize sunulmaktadýr.

        1:) 01.Ekim.2008 Tarihinden Ýtibaren Sosyal Güvenlik Sicil Numarasý Olarak Sigortalýlarýn TC. Kimlik Numaralarý Esas Alýnacaktýr:
  
              01.10.2008 tarihinden itibaren sosyal güvenlik numarasý olarak sigortalýlarýn Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarý esas alýnacaðýndan, aylýk prim ve hizmet belgesinin “Sosyal Güvenlik Sicil Numarasý” bölümüne, sigortalýlarýn 11 haneli TC kimlik numaralarý kaydedilecektir. Sigortalýnýn yabancý uyruklu olmasý halinde ise, sözkonusu bölüme, bu kiþiler için Ýçiþleri Bakanlýðýnca verilecek olan kimlik numarasý sisteme girilecektir.  
  
              Yabancý uyruklu sigortalýlarýn aylýk prim ve hizmet belgesine kaydedilmesi sýrasýnda bu kiþilerin kimlik numaralarýnýn Kurum veri tabanýnda kayýtlý bulunmamasý halinde, öncelikle kimlik numaralarýnýn Ýçiþleri Bakanlýðýndan öðrenilmesi, ardýndan sözkonusu numaralarýn sigortalý tescil kütüklerine kaydedilmesi amacýyla iþyerinin baðlý bulunduðu Sosyal Güvenlik Ýl/Merkez Müdürlüðüne müracaat edilmesi gerekmektedir.
 
              Aylýk prim ve hizmet belgelerinin e-Sigorta kanalýyla gönderilmesinde, sosyal güvenlik sicil numarasýnýn kullanýcý tarafýndan sisteme girilmesinin ardýndan,  sigortalýnýn ad/soyad ve varsa ilk soyad bilgisi sigortalý tescil kütüklerine bakýlarak sistem tarafýndan ekrana getirilecek olup, sosyal güvenlik sicil numarasý girilen sigortalýnýn ad soyad bilgisinin doðru olup olmadýðý kullanýcýlar tarafýndan kontrol edilecek, sosyal güvenlik sicil numarasýnýn hatalý girilmiþ olduðunun anlaþýlmasý halinde, doðru sicil numarasý sisteme yeniden girilecektir.
 
              Aylýk prim ve hizmet belgesinin kaðýt ortamýnda düzenlenerek Kuruma elden verildiði veya posta kanalýyla gönderildiði durumlarda ise, sigortalýlarýn sosyal güvenlik sicil numaralarý ve ad/soyad/ilk soyadý bilgileri aylýk prim ve hizmet belgesine ilgililerce yazýlacaktýr.
 
        2.) 01.Ekim.2008 Tarihinden Ýtibaren Aylýk Sigorta Prim ve Hizmet Belgelerinin Kuruma Verilme Þekli ve Süresi
 
              5510 sayýlý Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi kapsamýnda sigortalý sayýlanlarý çalýþtýran;

              * Özel nitelikteki iþyeri iþverenleri, cari aya iliþkin olarak düzenleyecekleri asýl, ek veya iptal nitelikteki aylýk prim ve hizmet belgelerini, en geç belgenin iliþkin olduðu ayý izleyen ayýn 23’ünde,
              * Resmi nitelikteki iþyeri iþverenleri ise, cari aya iliþkin olarak düzenleyecekleri asýl, ek veya iptal nitelikteki aylýk prim ve hizmet belgelerini, en geç belgenin iliþkin olduðu dönemi izleyen takvim ayýnýn 7’sinde,

saat 23.59’a kadar e-Sigorta kanalýyla Kuruma göndermek zorundadýrlar. Belgenin gönderilmesi gereken sürenin son gününün resmi tatile rastlamasý halinde, aylýk prim ve hizmet belgesi, son günü izleyen ilk iþ günü saat 23:59 a kadar, Kuruma, e-Sigorta kanalýyla gönderilebilecektir.
 
              Diðer taraftan, bazý özel nitelikteki iþyeri iþverenleri ayýn 15’i ila müteakip ayýn 14’ü arasýnda; bazý resmi nitelikteki iþyeri iþverenleri ise ayýn 1’i ila 30’u arasýnda ücret alan sigortalýlar çalýþtýrdýðýndan, bu nitelikteki iþyeri iþverenlerince;

              * Ayýn 1’i ila 30’u arasýndaki çalýþmalarý karþýlýðý ücret alan sigortalýlar için düzenlenecek olan aylýk prim ve hizmet belgeleri, en geç belgenin iliþkin olduðu ayý izleyen ayýn 23’ünde,
              * Ayýn 15’i ila müteakip ayýn 14’ü arasýndaki çalýþmalarý karþýlýðý ücret alan sigortalýlar için düzenlenecek olan aylýk prim ve hizmet belgeleri, en geç belgenin iliþkin olduðu dönemi izleyen takvim ayýnýn 7’sinde,

Kuruma gönderilecektir. 
   
              Örnek: Özel sektör iþverenlerince 2008/Ekim ayýna iliþkin aylýk prim ve hizmet belgelerinin  23.11.2008 tarihinin Pazar gününe rastlamasý nedeniyle en geç 24.11.2008 Pazartesi gününe kadar, 2008/Kasým ayýna iliþkin aylýk prim ve hizmet belgesinin ise en geç 23.12.2008 Salý gününe kadar Kuruma gönderilmesi gerekmektedir.

              Yasal süresi geçtikten sonra düzenlenecek olan aylýk prim vehizmet belgeleri kuruma elden verilir veya posta kanalý ile gönderilir.
 
        3:) 01.Ekim.2008 Tarihinden Ýtibaren Primlerin Ödeme Süresi
 
              5510 sayýlý Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi kapsamýnda sigortalýlarý çalýþtýran iþverenler, bir ay içinde çalýþtýrdýklarý sigortalýlarýn prime esas kazançlarý üzerinden hesaplanacak sigortalý hissesi prim tutarlarýný sigortalýlarýn ücretlerinden keserek, kendi hissesine isabet eden prim tutarlarýný da bu tutarlara ekleyerek en geç takip eden ay/dönemin sonuna kadar Kuruma ödeyeceklerdir.
 
               Ödeme süresinin son gününün resmi tatile rastlamasý halinde ise, prim tutarlarý, en geç son günü izleyen ilk iþ günü içinde Kuruma ödenecektir.
 
               Örnek: Özel nitelikteki A Limited Þirketi, 2008/Kasým ayýnda çalýþtýrmýþ olduðu sigortalýlarýn primlerini en geç 31.12.2008 tarihine kadar, 2008/Aralýk ayýnda çalýþtýrmýþ olduðu sigortalýlarýn primlerini ise 31.01.2009 tarihinin Cumartesine rastlamasý nedeniyle 02.02.2009 Pazartesi günü ödeyecektir.

               Ayrýca;  

               Kurumun prim ve diðer alacaklarýnýn süresi içinde ödenmemesi halinde, kamu idarelerinin tahakkuk ve tediye ile görevli kamu görevlileri, tüzel kiþiliði haiz diðer iþverenlerin þirket yönetim kurulu üyeleri de dahil olmak üzere üst düzeydeki yönetici veya yetkilileri ile kanuni temsilcileri Kuruma karþý iþverenleri ile birlikte müþtereken ve müteselsilen sorumlu tutulmuþlardýr.

               Tebliðin son bölümünde ayrýca “Aylýk Prim ve Hizmet Belgeleri"nin yasal süresi içinde verilmemesi durumunda uygulanacak idari para cezalarý ve süresinde ödenmemesi halinde uygulanacak Gecikme Cezasý ve Gecikme Zammý hakkýnda açýklamalara yer verilmiþtir.
 
               Keyfiyet bilgilerinize arz olunur.

                                                               Saygýlarýmýzla

                                                                     YANIT
                                                      YEMÝNLÝ MALÝ MÜÞAVÝRLÝK
                                                    VE DENETÝM ANONÝM ÞÝRKETÝ
                                                              VERGÝ BÖLÜMÜ

Ekler:

* Ek-1
* Ek-1 Açýklamalarý
* Ek-2
* Ek-2 Açýklamalarý
* Ek-3
* Ek-3 Açýklamalarý
 
2008/053 : 01.10.2008 Tarihi Ýtibariyle Uygulanacak Sosyal Sigortalar Kanunu Ýþlemleri Yazdr E-posta

      
Bilindiði üzere, 5510 Sayýlý Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanunu’nun bazý hükümleri 01.Ekim.2008 tarihinden itibaren yürürlüðe girmiþtir. 

      Sözkonusu hükümlerin uygulanmasýna iliþkin olarak hazýrlanan 2 adet yönetmelik (Genel Saðlýk Sigortasý Ýþlemleri Yönetmeliði ve Sosyal Sigorta Ýþlemleri Yönetmeliði)  28.08.2008 tarih ve 26981 sayýlý Resmi Gazete'de yayýmlanmýþ olup, Genel Saðlýk Sigortasýna iliþkin uygulamalarý içeren bilgiler 2008/051 No'lu Sirkülerimiz ile sizlere bildirilmiþtir.

      Bu kez Sosyal Sigorta iþlemlerine iliþkin açýklamalarýmýz iþbu Sirkülerimizin konusunu oluþturmaktadýr

      
Söz konusu mevzuat çerçevesinde iþveren yükümlülükleri aþaðýda görülen 4 kategoride özetlenmiþtir.

      I.   Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Primlerine Ýliþkin Yükümlülükler
      II.  Sigortalýlýðýn Baþlangýcý ve Bildirim Yükümlülükleri
      III. Ýþyeri Ýle Ýlgili Yükümlülükler
      IV.  Kýsa Vadeli Sigorta Kollarýna Ýliþkin Yükümlülükler

            I . Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Primlerine Ýliþkin Yükümlülükler

                 1.) Prime Esas Kazançlar

                      Hizmet akdi ile çalýþan sigortalýlar ile kamu idarelerinde çalýþanlarýn prime esas kazançlarýnýn hesabýnda;

                      * Hak edilen ücretlerin, (hak edildiði ayda)
                      * Prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeþit istihkaktan o ay içinde yapýlan ödemelerin ve iþverenler tarafýndan sigortalýlar için özel saðlýk sigortalarýna ve bireysel emeklilik sistemine ödenen tutarlarýn, (Özel Saðlýk ve Bireysel Emeklilik Sigortalarýnda Asgari ücretin %30’unu geçmeyen tutar hariç)

                      * Ýdare veya yargý mercilerince verilen karar gereðince yukarýdaki (1) ve (2) numaralý alt bentlerde belirtilen kazançlar niteliðinde olmak üzere sigortalýlara o ay içinde yapýlan ödemelerin, brüt toplamý esas alýnýr.

                      Ancak, ücret alan ayný zamanda iþveren ise, beyan edeceði aylýk kazancý, çalýþtýrdýðý sigortalýlarýn kazancýnýn en yükseðinden az olmayacaktýr.

                 2.) Prime Tabi Olmayan Ödemeler

                      * Ayni yardýmlar 
                      * Ölüm, doðum ve evlenme yardýmlarý 
                      * Görev yolluklarý 
                      * Seyyar görev tazminatý 
                      * Kýdem tazminatý 
                      * Ýþ sonu tazminatý 
                      * Kýdem tazminatý mahiyetindeki toplu ödeme 
                      * Keþif ücreti 
                      * Ýhbar ve kasa tazminatlarý 
                      * Kurumca tutarlarý yýllar itibarýyla belirlenecek 
                         - Yemek, Çocuk,  Aile zamlarý 
                      * Ýþverenler tarafýndan sigortalýlar için, 
                         - Özel saðlýk sigortalarýna, Bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylýk toplamý asgari ücretin % 30'unu geçmeyen prim ve katký paylarý,

prime esas kazanca tabi tutulmaz.     

                      Yukarýda sayýlanlar dýþýnda, her ne adla yapýlýrsa yapýlsýn tüm ödemeler ile ayni yardým yerine geçmek üzere yapýlan nakdi ödemeler prime esas kazanç sayýlýr ve prim kesintisine tabi tutulur.

                 3.) Prime Esas Kazancýn Maledileceði Aylar
                
                      * Ücretler hak edildikleri aya,
                      * Diðer ödemeler ise öncelikle ödendiði ayýn kazancýna dahil edilir.
                         - Ancak ücret dýþýndaki bu ödemelerin yapýldýðý ayda üst sýnýrýn aþýlmasý nedeniyle prime tabi tutulamayan kýsmý, ödemenin yapýldýðý ayý takip eden aydan baþlanarak iki ayý geçmemek üzere üst sýnýrýn altýnda kalan sonraki aylarýn prime esas kazançlarýna ilave edilir.

                         - Toplu iþ sözleþmelerine tabi iþyerleri iþverenlerince veya kamu idareleri veya yargý mercilerince verilen kararlara istinaden, sonradan ödenen ücret dýþýndaki ödemelerin hizmet akdinin mevcut olmadýðý veya askýda olduðu bir tarihte ödenmesi durumunda, Kanunun 82 nci maddesi hükmü de dikkate alýnmak suretiyle prime esas kazancýn tabi olduðu en son ayýn kazancýna dâhil edilir.

                 4.) Prim Oranlarý

                      * Malulluk, yaþlýlýk ve ölüm sigortasý primi .......:     % 20
                      * Kýsa vadeli sigorta kollarý prim oraný……………:      % 1 ila % 6,5
                      * Genel Saðlýk Sigortasý Prim Oraný……………….:     % 12,5
                      * Sosyal Güvenlik Destek Prim Oraný…………….:     % 31 - % 36,5
                      * Ýþsizlik Sigortasý Prim Oraný ……………………….:      % 4
                         - % 1 Sigortalý Payý
                         - % 2 Ýþveren Payý
                         - % 1 Devlet Payý
(Ýþsizlik Sigortasý prim oranlarýnda herhangi bir deðiþiklik olmamýþtýr.)

                      506 Sayýlý Kanun ile 5510 Sayýlý Kanuna göre karþýlaþtýrmalý prim oranlarý tablosu ekte kayýtlý olup, bahsekonu tabloya ulaþmak için týklayýnýz…

                      Ekli tabloda görüldüðü gibi, yeni kanun döneminde ödenmesi gereken sigorta primlerinin adlarý ve oranlarý deðiþiyor ama nihai olarak ödenmesi gereken primlerde bir deðiþiklik olmuyor. Ancak sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalýþan emekli sigortalýlar için 5510 Sayýlý Kanun’un Geçici 14 üncü maddesine göre % 1 - 6,5 oranýnda artýþ olmaktadýr.

                 5.) Günlük Kazanç Sýnýrlarý

                      5510 Sayýlý Kanun’un 82. maddesine göre alýnacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabýna esas tutulan,

                      * Günlük kazancýn alt sýnýrý, asgari ücretin otuzda biri,
                      * Üst sýnýrý ise günlük kazanç alt sýnýrýnýn 6,5 katýdýr.        
                      * Aylýk prime esas kazanç, günlük kazanç alt sýnýrý ile üst sýnýrý arasýnda kalmak þartý ile kendileri tarafýndan beyan edilecek günlük kazancýn 30 katýdýr.

                 6.) Aylýk Prim ve Hizmet Belgesi Verme Yükümlülüðü

                      6.1) Ýþverenler, bir ay içinde çalýþtýrdýðý sigortalýlarýn ve sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalýlarýn

                             * Sosyal güvenlik sicil numaralarýný (TC Kimlik Numaralarýný), 
                             * Ad ve soyadlarýný, 
                             * Sigorta, iþsizlik ve aylýk sosyal güvenlik destek primlerini, 
                             * Prime esas kazançlar tutarýný, 
                             * Prim ödeme gün sayýlarýný,
yaný sýra;
                             * Varsa 3568 sayýlý Kanuna tabi olan meslek mensubunun adý ve soyadý ile bunlarýn meslekî oda kayýt numarasýný,
                             * Ýþverenin kamu idaresi olmasý hâlinde tahakkuk veya tediye görevlisinin adý, soyadýný, 
                             * Kurumca belirlenen diðer bilgileri,

taþýyan ve yönetmelik ekinde yeralan örnek Ek-9, Ek-9-A ve Ek-9-A-1’de bulunan aylýk prim ve hizmet belgesini ve yine örneði Ek-9-B, Ek-9-B-1’de bulunan aylýk fiilî hizmet süresi zammý prim belgesini, Kurumca çýkarýlacak tebliðde belirtilen süre içinde Kuruma vermekle yükümlüdür.

                      6.2) Sigortalýyý çalýþtýrmaya son verdiði veya sigortalýnýn iþten çýkmasý durumlarýnda, sigortalýnýn iþten ayrýldýðý tarihten itibaren 15 gün içinde durumu ilgili üniteye bildirmekle yükümlüdür.

                 7.) Prim Ödeme Yükümlülüðü

                      Ýþverenler, bir ay içinde çalýþtýrdýðý sigortalýlarýn primlerine esas tutulacak kazançlar toplamý üzerinden Kanun gereðince hesaplanacak sigortalý hissesi prim tutarlarýný ücretlerinden keserek ve kendisine ait prim tutarlarýný da bu tutara ekleyerek Kurumca çýkarýlacak tebliðde belirtilecek süre içinde ödeyeceklerdir.

                      Hak edilen ancak, ödenmemiþ olan ücretler üzerinden hesaplanacak primler hakkýnda da yukarýda belirtildiði þekilde iþlem yapýlacaktýr.

                 8.) Ýþ Yeri Kayýt ve Belgelerini Saklama

                      Ýþ verenler, iþ yeri sahipleri ve alt iþ verenler, iþ yeri ile ilgili tüm defter ve belgeleri, istenilmesi halinde, Kurum denetim ve kontrol memurlarýna gösterilmek üzere, ilgili bulunduklarý yýlý takip eden takvim yýlýndan baþlayarak;

                      * Ýþveren ve iþ yeri sahipleri ile alt iþverenler 10 yýl süre ile,
                      * Kamu idareleri 30 yýl süre ile,
                      * Tasfiye ve iflas memurlarý ise görevleri süresince,

saklamak zorundadýrlar.

            II. Sigortalýlýðýn Baþlangýcý ve Bildirim Yükümlülükleri

                 1.) Hizmet akdi ile çalýþanlarýn, iþverenlerce bildirimleri;

                      * Daha önce tescil edilmiþ iþ yerlerinde yeni iþe baþlayanlarýn, çalýþmaya baþladýklarý tarihten önce,

                      * Ýnþaat, balýkçýlýk, tarým iþ yerlerinde hizmet akdi ile iþe baþlatýlacak sigortalýlar için en geç çalýþmaya baþlatýldýðý gün

                      * Yeni tescil edilecek iþ yerlerinde, ilk defa sigortalý çalýþtýrmaya baþlanýlan tarihten itibaren bir ay içinde çalýþmaya baþlayan sigortalýlar için, çalýþmaya baþladýklarý tarihten itibaren en geç söz konusu 1 aylýk sürenin dolduðu tarihe kadar

                      * Yabancý ülkelere sefer yapan ulaþtýrma araçlarýna sefer esnasýnda alýnarak çalýþtýrýlanlar 1 ay içinde

                      * Kamu idarelerinde çalýþanlarýn 15 gün içinde

                         - Kendi nam ve hesabýna çalýþanlar ise kayýt ve tescili yapan ilgil kurum, kuruluþ ve birlikler veya vergi dairelerince en geç 15 gün içinde,

Sigortalý Ýþe Giriþ bildirgesi ile kuruma elektronik ortamda bildirilecektir.

                 2.) Sigortalýlarýn Kendilerini Bildirmeleri

                      5510 Sayýlý Kanuna göre hizmet akdi ile çalýþan sigortalýlar , çalýþmaya baþladýklarýný, çalýþmaya baþladýklarý tarihten itibaren en geç 1 ay içinde Sigortalý Bildirim Belgesi ile  Kuruma bildirmek zorundadýrlar.

                 3.) Kamu Ýdareleri ve Bankalarýn Sigortalýlýk Kontrolüne Ýliþkin Yükümlülükleri

                      Kayýtdýþý istihdamla daha etkin mücadele amacýyla Kamu idareleri ile bankalara, Kurumca saðlanacak elektronik altyapýdan yararlanmak suretiyle, Kurumca belirlenecek iþlemlerde, iþlem yaptýðý kiþilerin sigortalýlýk bakýmýndan tescilli olup olmadýðýný kontrol etmek ve sigortasýz olduðu tespit edilen kiþileri, Kuruma bildirme yükümlülüðü getirilmiþtir.

                      Bu yükümlülüðün yerine getirilmemesi halinde Kurumca ilgili kamu idaresi ve bankalara idari para cezasý uygulanacaktýr. 

                 4.) Sigortalýlýðý Sona Erenlerin Kuruma Bildirimi

                      4.1) Hizmet akdi ile çalýþanlarýn;

                             * Hizmet akdinin sona erdiði tarihten itibaren iþverenleri tarafýndan en geç 10 gün içinde, 
                             * Kamu idarelerinde çalýþanlarýn;

                             * Ölüm veya aylýk baðlanmasýný gerektiren hallerde, bu tarihi takip eden ayýn ilk gününden, 
                             * Diðer hallerde ise görevden ayrýldýklarý tarihten itibaren iþverenleri tarafýndan en geç 10 gün içinde,

                      4.2) Kendi nam ve hesabýna çalýþanlarýn;

                             * Vergi mükellefiyetlerinin veya faaliyetlerinin sona erdiði ya da oda kayýtlarýnýn silindiði tarihten itibaren ilgili vergi dairesi, oda veya birlik tarafýndan en geç 10 gün içinde, 
Kuruma bildirilecektir.

            III. Ýþyeri Ýle Ýlgili Yükümlülükler

                 1.) Ýþyerinin Kuruma Bildirimi

                      * Ýþverenler; 
                      * Yeni iþyeri açmalarý halinde, en geç sigortalý çalýþtýrmaya baþladýklarý tarihte, 
                      * Ýþyerinin nakli halinde, en geç nakil tarihini takip eden 10 gün içinde, 
                      * Ýþyerinin devri halinde, en geç devir tarihini takip eden 10 gün içinde, 
                      * Ýþyerinin miras yolu ile intikalinde ise, mirasçýlar, ölüm tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde,

Ýþyeri Bildirgesini Kuruma vereceklerdir.  

            IV. Kýsa Vadeli Sigorta Kollarýna Ýliþkin Yükümlülükler

                 1.) Ýþ kazasý Bildirim Yükümlülüðü

                      * Hizmet akdine tabi sigortalýlarýn iþ kazasý geçirmeleri halinde iþverenleri tarafýndan kazanýn olduðu yerdeki yetkili kolluk kuvvetlerine derhal, kazadan sonraki üç iþ günü içinde de Kuruma,

                      * Kendi nam ve hesabýna çalýþan sigortalýlarýn iþ kazasý geçirmeleri halinde; bir ayý geçmemek þartýyla kendisi tarafýndan rahatsýzlýðýnýn bildirimine engel olmadýðý günden sonraki üç iþ günü içinde Kuruma, 

                      * Kamu idarelerinde çalýþan sigortalýlarýn iþ kazasý geçirmeleri halinde ise; bunlarý çalýþtýran iþveren tarafýndan kazanýn olduðu yerdeki yetkili kolluk kuvvetlerine veya kendi mevzuatýna göre yetkili mercilere derhal ve en geç kazadan sonraki üç iþ günü içinde de Kuruma,

                      Ýþ Kazasý ve Meslek Hastalýðý Bildirgesi ile internet veya doðrudan ya da posta yoluyla ilgili üniteye bildirecektir.

                 2.) Meslek Hastalýðý Bildirim Yükümlülüðü

                      Meslek Hastalýðý;

                      * Hizmet akdi ile çalýþanlar ve kamu idarelerinde çalýþan sigortalýlar bakýmýndan, sigortalýnýn meslek hastalýðýna tutulduðunu öðrenen veya bu durum kendisine bildirilen iþveren tarafýndan, 
 
                      * Kendi nam ve hesabýna çalýþan sigortalý bakýmýndan ise kendisi tarafýndan, 
 
                      Bu durumun öðrenildiði günden baþlayarak üç iþ günü içinde, Ýþ Kazasý ve Meslek Hastalýðý Bildirgesi ile Kuruma bildirilecektir.

                      Bildirim doðrudan veya posta ile ya da internet ortamýnda yapýlabilecektir.

                 3.) Ýþ Kazasý ve Meslek Hastalýðýnda Ýþverenin Sorumluluðu

                      * 5510 sayýlý Kanunun 21. maddesine göre Ýþ kazasý ve meslek hastalýðý, iþverenin kastý veya sigortalýlarýn saðlýðýný koruma ve iþ güvenliði mevzuatýna aykýrý bir hareketi sonucu meydana gelmiþse, Kurumca sigortalýya veya hak sahiplerine 5510 sayýlý Kanun gereðince yapýlan veya ileride yapýlmasý gereken ödemeler ile baðlanan gelirin baþladýðý tarihteki ilk peþin sermaye deðeri toplamý, sigortalý veya hak sahiplerinin iþverenden isteyebilecekleri tutarlarla sýnýrlý olmak üzere, Kurumca iþverene ödettirilecektir.

                      Ancak, iþverenin sorumluluðunun tespitinde kaçýnýlmazlýk ilkesi dikkate alýnacaktýr. 
 
                      * Ýþ kazasýnýn, Kanunda belirtilen sürede iþveren tarafýndan Kuruma bildirilmemesi halinde, bildirim tarihine kadar geçen süre için sigortalýya ödenecek geçici iþ göremezlik ödeneði, Kurumca iþverenden tahsil edilecektir.

                      * Ayrýca saðlýk raporu alýnmasý gereken aðýr ve tehlikeli iþlerde, rapor alýnmadan sigortalý çalýþtýrýlmasýný engellemek için bu durumdakilerin iþe girmeden önce mevcut olduðu tespit edilen hastalýklarý nedeniyle ödenecek geçici iþgörmezlik ödeneklerinin iþverene ödettirileceði hususu da hükme baðlanmýþtýr.

                Keyfiyet bilgilerinize sunulur.

                                                                       Saygýlarýmýzla

                                                                            YANIT
                                                          YEMÝNLÝ MALÝ MÜÞAVÝRLÝK
                                                       VE DENETÝM ANONÝM ÞÝRKETÝ 
                                                                    VERGÝ BÖLÜMÜ


Ek:
Karþýlaþtýrmalý Prim Oranlarý Tablosu
 
2008/052 : Ekim/2008 Dönemine Ait Yasal Yükümlülükler Yazdr E-posta


Ekim/2008 Dönemine Ait Yasal Yükümlülükler Tablosu - Vergi Takvimi için Týklayýnýz...

 
2008/051 : Genel Saðlýk Sigortasý Ýþlemleri Yazdr E-posta

         28.08.2008 tarih ve 26981 sayýlý Resmi Gazete'de "Genel Saðlýk Sigortasý Ýþlemleri Yönetmeliði" yayýmlanmýþtýr.

       
Yönetmeliðin amacý; 5510 Sayýlý Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanunu’nun genel saðlýk sigortasý hükümleri ile getirilen hak ve yükümlülükleri ve genel saðlýk sigortasý iþlemlerine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.
 
        5510 Sayýlý Kanun’un 60. maddesine göre ikametgahý (yerleþim yeri) Türkiye’de olan ve maddede sayýlan kiþiler genel saðlýk sigortalýsý sayýlmaktadýr. Yönetmeliðin 6. maddesinde “Genel Saðlýk Sigortalýsý Sayýlanlar” detaylý olarak açýklanmýþtýr.
 
         Saðlýk Sigortasý ile ilgili hükümlerin bir kýsmý 01.07.2008 tarihinde yürürlüðe girmiþ, bir kýsmý ise 01.10.2008 tarihinde yürürlüðe girecektir. Buna göre;
 
        1.) 5510 Sayýlý Kanunun “Genel Saðlýk Sigortalýsý Sayýlanlar” ile ilgili 60. maddesinin 01.07.2008 tarihinden itibaren yürürlüðe giren bentleri aþaðýdaki gibidir.
 
             * 2022 Sayýlý 65 Yaþýný Doldurmuþ Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaþlarýna Aylýk Baðlanmasý Hakkýnda Kanun hükümlerine göre aylýk alan kiþiler,
 
             * Harp malullüðü aylýðý alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamýnda aylýk alanlar,
 
            * 24.06.2008 tarihli ve 5774 Sayýlý baþarýlý sporculara aylýk baðlanmasý ile Devlet Sporcusu Ünvaný Verilmesi Hakkýnda Kanun hükümlerine göre aylýk alan kiþiler,
 
             * 5510 Sayýlý Kanun veya bu Kanundan önce yürürlükte bulunan Sosyal Güvenlik Kanunlarýna göre gelir veya aylýk alan kiþiler,
 
             01.07.2008 tarihinden itibaren Genel Saðlýk Sigortasýndan yararlanmaktadýrlar.

             Ancak yönetmeliðin “Yol Gideri, Gündelik ve Refakatçi Giderleri” ile ilgili 31. maddesi  01.10.2008 tarihinden itibaren yürürlüðe girecektir.
 

        2.) 5510 Sayýlý Kanun’un 60. maddesinde yukarýda sayýlanlar haricindeki kiþiler ve bakmakla yükümlü olduðu kiþiler için ise Genel Saðlýk Sigortasý hükümleri 2008 yýlý Ekim ayý baþýnda yürürlüðe girecektir.
 
             Genel Saðlýk Sigortasý yönetmeliðinin uygulamaya girme tarihi de 5510 Sayýlý Kanun’un 60. maddesine göre belirlenmiþ olmaktadýr. Yönetmeliðin 13 üncü maddesinde Genel Saðlýk Sigortasý Prim oranlarý açýklanmýþtýr.
 
             Ücretli çalýþanlar ile baðýmsýz çalýþanlarýn prime esas kazançlarýnýn % 12,5 oranýndaki kýsmý Genel Saðlýk Sigortasý Primi olup bunun ücretliler için %5’i sigortalý, %7,5’i ise iþveren hissesidir.
 
             Ücretlilerin, Genel Saðlýk Sigortasý Primi ödeme yükümlüsü iþverenleridir.
 
             Yönetmelikte yer alan konu baþlýklarý ise aþaðýdaki gibidir.

             * Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanýmlar Ve Genel Ýlkeler
             * Kapsamdaki Kiþiler, Tescil Ve Sona Erme
             * Genel Saðlýk Sigortasý Primleri
             * Saðlýk Kartý Ve Ýstirahat Raporlarý
             * Finansmaný Saðlanan Saðlýk Hizmetleri Ve Yol Gideri, Gündelik Ve Refakatçi Giderleri
             * Saðlýk Hizmetlerinden Ve Yol Gideri, Gündelik Ve Refakatçi Haklarýndan Yararlanma Þartlarý
             * Katýlým Payý, Sevk Zinciri, Acil Haller Ve Ýstisnai Saðlýk Hizmetleri
             * Yurtdýþýnda Tedavi Ve Ýþverenin Yükümlülüðü
            * Saðlýk Hizmetleri Ýle Yol Gideri, Gündelik Ve Refakatçi Giderlerinin Kurumca Ödenecek   Tutarlarýnýn Belirlenmesi , Saðlýk Hizmetlerinin Saðlanma Yöntemi
             * Genel Saðlýk Sigortasý Bakýmýndan Rücu Ve Yersiz Ödemelerin Geri Alýnmasý
             * Denetim Yetkisi, Ýdari Para Cezalarý, Ýdari Yaptýrýmlar Ve Sözleþme Feshi
             * Çeþitli Ve Mali Hükümler
             * Geçici Ve Son Hükümler 

        Genel Saðlýk Sigortasý Ýþlemleri Yönetmeliðine ulaþmak için týklayýnýz...

                                                                           Saygýlarýmýzla

                                                                               YANIT
                                                             YEMÝNLÝ MALÝ MÜÞAVÝRLÝK
                                                           VE DENETÝM ANONÝM ÞÝRKETÝ
                                                                       VERGÝ BÖLÜMÜ
 
<< Baa Dn < nceki 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Sonraki > Sona Git >>

Sonular 433 - 441 Toplam: 542

Ücretsiz Üyelik

Giri / ye Ol

Ekonomi

Teklif Ýstek Formu

teklif-iste.png

Duyurular


  ** 2017/040 No'lu Sirkülerimiz Web Sitemize Eklenmiþtir..
  ** 2017/039 No'lu Sirkülerimiz Web Sitemize Eklenmiþtir..
  ** 2017/038 No'lu Sirkülerimiz Web Sitemize Eklenmiþtir..
  ** Tam Tasdik Sözleþmelerinin Ocak Ayý Ýçinde Ýmzalanmasý Gerekmektedir.
  ** K.D.V. Ýndirim Ýþlemleriyle Ýlgili Tebligatlar Hakkýnda Duyuru
  ** ÇSGB Bölge Çalýþma Müdürlüðü Nezdinde Ýþyeri Bildirimlerinde Yapýlmasý Gerekenler
  ** Muhtasar Beyannameler Üzerinde Ülke Genelinde Yapýlan Ýnceleme
  ** Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý, Mükelleflere Karne Vermeye Hazýrlanýyor...
  ** Bildirimlerin Birleþtirilmesi Sonrasýnda, ÇSGB Ýþyeri Tescili Yapýlmamýþ Mükelleflere Ýliþkin Duyuru
  ** Sanayi ve Ticaret Odalarý Aidat Ödemeleri
  ** Yeni Yatýrým Teþvik Paketi Hakkýnda
  ** Elektronik Ortamda Düzeltme Beyannamesi Verilirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
  ** "Hisse Senetleri ve Geçici Ýlmuhaberler" Konulu Deloitte Makalesi
  ** 2009-52 Sayýlý Sosyal Güvenlik Kurumu Genelgesi
  ** Anonim ve Limited Þirketlerin Asgari Sermaye Sýnýrlarýnýn Yükseltilmesine Ýliþkin Süre...
  ** Ýstanbul Vergi Dairesi Baþkanlýðý'ndan Kira Ödemelerine Ýliþkin Duyuru
  ** Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý Tarafýndan Hazýrlanan Çocuklara Yönelik Ýnternet Sitesi
  ** Motorlu Taþýt Vergileri ve Cezalar Kredi Kartý ile Ödenebilecektir.
  ** Kredi Kartý Pos Cihazlarý ile Yapýlan Satýþlarýn Kontrolüne Ýliþkin Maliye Bakanlýðý Açýklamasý
  ** Kredi Kartý Pos Cihazlarý ile Yapýlan Satýþlar Hakkýnda Maliye Bakanlýðý Açýklamasý
  ** Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin Vergi Ödemeleri Hk.
  ** Basel II Uygulamasý Ertelenmiþtir.
  ** Mal ve Hizmet Alýmlarýnda Çekle Yapýlan Ödemelerde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
  ** Elektronik Ortamda Alýnan Faturalarýn Muhafaza ve Ýbrazý
  ** Denetim Kadromuza Yeni Katýlýmlar
  ** Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý'ndan E-Fatura Sistemi Ýle Ýlgili Duyuru
  ** Sanayi Sicil Belgelerinin Alýnmasýnda Deðiþiklik
  ** E-Beyanname Verilmesiyle Ýlgili Usul ve Esaslar
  ** Þirketimize ait "ttnet.net.tr" Uzantýlý E-Mail Adresinde Deðiþiklik
  ** Borcu Yoktur ve Mükellefiyet Yazýlarý Elektronik Ortamda Alýnabilecektir...
  ** Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý Dilekçematik Hizmetini Devreye Sokmuþtur...
  ** Ýnternet Üzerinden Verilecek Düzeltme Beyannameleri ile Ýlgili Usul ve Esaslar
  ** Yanýt Çalýþanlarýna ait @ Mail Adresleri
  ** Yanýt'tan Resimler

Vergi Takvimi

Nisan 2024 Mays 2024 Haziran 2024
Pa Sa a Pe Cu Cu Pa
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Önemli Linkler


Google

Google

Þu An Online

uanda 1 misafir bal

Hava Durumu

booked.net

Ziyaretçi Sayýsý

Bugün1416
Haftalýk9817
Aylýk22107
Tümü339336